Selecteer een pagina

Toekomstvisie 2020 – wishful thinking?

Algemeen

Na een periode waar in de westerse samenleving en materialistische consumptiemaatschappij alles nogal uit proportie is gegroeid, met een grote financiële crisis en ernstige milieuproblemen als gevolg, groeien we de komende jaren naar een wereld waar weer behoefte komt aan intimiteit en persoonlijke benadering van de dingen. Met internet als tool kunnen wij ons steeds meer op een heel specifieke manier profileren. Er komen steeds meer mogelijkheden bij om in contact te komen met de consument of deze zelfs bij het maakproces van producten te betrekken.

 


Het belang van directe en fysieke interactie tussen mensen zal ook weer onderkend worden. We zijn geen computers. Dag en nacht en ieder voor zich vertoeven achter beeldschermen is niet waar de mensheid voor geschapen is. Maar waarvoor dan wel, is wat steeds meer mensen en makers gaan onderzoeken.
Ook de angst, haat en polarisering die bepaalde groepen proberen aan te wakkeren in onze samenleving, zal op de lange termijn juist leiden tot interesse naar, begrip voor en behoefte aan andersdenkenden, waarbij er – met hopelijk de media als pionier en promotor van de dialoog – steeds meer verrassende kruisbestuivingen zullen gaan plaatsvinden, die nu nog nauwelijks het licht zien, omdat ieder voor zich leeft en vele minderheidsgroepen onzichtbaar blijven.

En ja, met wie weet inderdaad Obama als geslaagde initiator van de voorzichtige omslag naar ‘change’ en ‘a peaceful world’ waar ieder mens in zijn hart naar verlangt en een Dalai Lama die terug kan naar een vrij en onafhankelijk Tibet, wat zijn weerslag zal hebben op andere onderdrukte landen in de wereld.
Als fotografe en filmmaker en met mijn productiebedrijf ‘Draft Foundation’ hoop ik onderweg naar 2020 hieraan mijn steen bij te dragen. Met als streven het produceren van film en fotografieprojecten die ontwapenen en ontroeren en de ontwikkeling van voorstellingen waarin diverse disciplines vernieuwend samenkomen, culturen aan elkaar verbonden worden, mensen geprikkeld worden om na te denken en de dialoog op allerlei manieren gestimuleerd wordt.

Auteur: Janica Draisma Janica Draisma is multidisciplinair filmmaker en fotografe. In 1995 ontving ze de ‘Springdance Cinema Price’ voor haar film Bala II. Haar meest recente film Romance met contrabas met live muziek, beleefde een succesvolle première in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam en werd op 30 september vertoond op het Nederlands Film Festival te Utrecht (draftfilm@nbf.nl).
468

Reactie verzenden

Share This